Thursday, March 4, 2010

MY experience of MNRB scholarship INTERVIEW........

assalamualaikum, all readers....

3mac 2009 ( rabu )......

9.30am: aku menungggu nik datang coz dye akan temankan aku g interview kul 11 nnti beside wif my parents.....aku pon amik nik kat dpan billion waktu ni......tetibe, nampak si OT.....hahaha, buat ape la mamat ni datang skali, rupenyer dye nak g umah auntie dye kat t.i...okeyla 2....

10.00am: smntara nak tungu mak n abah aku blik dr tempat keje masing2, kami berdua on9 dulu......baju, seluar dah iron sume....aku pon mase nila bru nak sebuk2 cari info2 pasl actuarial science, mnrb la........tips2 interview la....haha

11.00am: aku, mak aku, abah aku, n nik pon bertolak dr rumah nk ke kl...........mmg punctual la waktu tu,,,,maklumla, aku nye session kul 2.30 pm nnti...kenela g awal skit....otw nk ke kl 2, aku bace la gak ape maklumat2 yg dah aku print kat umah.....kamus sntiasa ade di sisiku, maklumla, be4 ni xpenah sungguh2 bace kamus....ni dah terdesak barula nk practice ber speaking....haha ( nik tdor!! )

1.00am: dah smpi kl......turun ke damansara....smpi sni dah kebut skit ayah aku, bnyk gler jalannyer,......damansara jaya, bukit damansara, damansara, ntah ape2 lagi name tmpatnyer.....abah aku kol pak wan aku yg mmg teror tmpat di kl ni....rupenye dye kate kene trus ke bukit damansara.......

1.45pm : smpi kat sane pening lg skali...nak cari jalan dungun, damansara height...bukan senang.......cari punye cari......pusing 2 kali tmpat yg same....kol kakak mnrb tu.....akhirnye smpi gak.....alhamdulillah....

2.15pm : fuhh, selamat aku dapat smpi ke bangunan Malaysian RE tepat pade waktunye....bukan nak kate ape la,, mmg mewah tmpat kawasan 2....kami sume pon naek la ke 11th floor.....tmpat temuduga 2....( sbnrnye, smpi je ke bngunan 2 trus berdebar gak hati aku ni )...

2.30pm : sblom masuk 2, akak tu suruh bace dulu maklumat2 yg dah dtmpal di board kat situ...after that, aku pon berborak dulu ngan rakan2 seperjuangan yg same2 mmpunyai hasrat yg same dgnku.....turn aku no 3 ptg tu.....rupenye, there is 70 candidates had been called 4 this intrview.....n semuanye dbuat dalam mase 5 hari, dri isnin smpi la ke jumaat....
most important, candidtes yg apply actuarial scie shj dbuat dalam mase 3 hari iaitu dr isnin smpi rabu....khamis n jumaat dbuat untuk kos buss. management n insurance......klu dptkan, after grad kene keje ngan dye 2-6 tahun.....

2.50pm : smpila turn name aku dpanggil.....cuak gler nye.....dahla tmpatnye sejuk, senyapppp jerrr.....org pon skit2 jer ade....ohhh, sesi ptg tu ade 6 org sumnye.....sumnye chinese girls...hanye aku n sorg lagi je yg lelaki melayu....

(ketuk pintu)......assalamualaikum n good evening....okay,u may have a sit.......(waktu aku dah stat blank, tapi....aku buat sdya upaya aku)....
okeyla, xkan aku nk cter sumenye.......kat sini list of qust yg ditanye by 4 interviewers kat situ:::::

1) family background....
2) what are u understand about actuarial science....
3) why u choose this course....
4) tell us about ur future plan....(bnyk lagi tapi yg len2 tu soalan iringan drp jawapan aku)

ha, itu je le question yg dye bagi.....
last skali, dya tanye......are u have any quest??
aku pon bg la satu soklan kat dye....blablabla......

then, okey thank you very much( aku cakap ).....salam ngan 2 org interviewer laki tu...pastu, amik fail aku n keluar r dr bilik 2....haha

cam tu la kesahnye pengalaman pertama aku g interview....


sbnrnye la, ape yg aku nk cakap sini kat all of u....jgn nervous sgt la klu g intrview....
coz dye xkan tanye soklan yg susah2....yg pnting jawabjer ape yg dye tanye...ha, lg satu...jgn jawab meleret2 pjgnye....bkan pe, tkut interviewer tu bosan( kate kakak tu ).....
tapi, mmgla mmg competitive la skunk untuk dapatkan ape2 scholar n most of them are chinese.....
aku xharap sangat dapat scholar ni klu dapat, ALHAMDULILLAH.....bleh jd kaye dowh!!!elaun kat matriks/diploma- rm 8000 stahun....elaun kat degree- rm 10000 stahun......kos pngajian sume dtanggung beres...... hahahaha

okey, rasenye itu je la cter aku.....aku trlupe nk suroh nik tgkap gambar aku dgn berkemeja n ber tie waktu tu( smart gak r...hikhiki).....nik pon satu, dah bwk kamera xnak bg tau....haha,,,, xpela....yg pntingnye i got the experience......see u next time.......bye....salam.....

p/s: kpd rakan2 batch....kte jumpe 11mac ni d semesti.......terimala ape shj kputusan yg kte dapat....

2 comments:

  1. tapikan, aku macam kenal salah sorg interviewer tu( permpuan )....tappi, xtaulak name dye....dye macam salah sorang drp mak budak semesti....tapi, xingat....

    ReplyDelete
  2. shamil!!!!!!!!!!!!
    bes giler
    aq nk cam ko..
    T-T ko sure dpt
    all d best to you!!!

    ReplyDelete