Tuesday, April 6, 2010

PENGALAMAN temuduga JPA......

mmg la sume org akan kate nervous ble kate nak g interview...
termasukla aku....tapi, plik gak.....aku xde prepare sgt nak g interview jpa ni...
serius!!! aku just bace blog2 org, bace experiences diorg g interview.......malam be4 pegi interview tu brula kelam-kabut nak buat resume....haha.....mmg cuak gler esok paginye...

the details about my interview:-

type of scholarship = Program Ijazah Luar Negara 2010 (JPA)
course = Pharmacy
tarikh = 5 april 2010
masa = 8.00 pagi
tempat = Bangunan Majlis Bandaraya Ipoh

fuhh, awal pagi gak aku bngun ...nek ngan ayah aku tapi smpi saner kul 8. 10 gak...haha....
smpi sane, aku trus tgk name lists n aku dapat Panel 5 , aras 5....
smpatla berkenalan ngan candidates laen yg same panel ngan aku....
kbanyakan mereka chinese n klu malay pon, sumernye bdak SBP....
hehe......aku dapat grup yg ke-2......satu grup ader 5 org (4 -melayu, 1-cina).....
(3-medik, 1-dentist, 1 farmasi)........

firstly, ketua panel bg ucapan tahniah kat kitorang dulu coz terpilih ke intrview.....
n then, 2nd interviewer bg soklan.....

-sila perkenalkan diri anda-......so, jawabla dalm bahasa melayu.......

then, sorg interviewer bersuare.......
-please discuss about how to promote n educate people to tackle H1N1 disease.....
ha, agak mncabar gak.....so, kami berlima pon discuss r bermula ngan bdak cine (Li peng) tu.....
aku pon just give my opinion....wak2 ni dah xterpikir pasl grammar pown, haha....jus cakap speaking jew.....kadang2 bile tringat blik, lawak pon ader dgr aku speaking....huhu....

so, lpas 3-4 round kami discuss, interviewer tuh bg soklan lagi...
-why u make medical, pharmacy or dentistry as your choice??........

pas2, soklan the last one....
-will u accept if JPA give the scholarship for u to studi in local uni?? explain........

so, alhamdulillah la aku rase after interview tuh......so relieved for now........
sempat la jgak berkenalan ngan bdak2 situ......
ha, ni bdak2 grup aku.....
1)LI peng(kampar)...........2) Faiz(STAR, ipoh).........3) aku..........4) Husna ( sains seri putri)........5) Syafiqa (sbpi rawang)......

pesanan aku skit kat sape yg bace blog nieh.......
gud luck klu anda berjaya ke interview terutama rakan2 ku same ade biasiswa jpa, mara atau yg laen2......
think positive......jgn glabah wak2 interview......buat selamba je macm kite ni teror speaking, haha.....
lg satu, dont overacting dpan penemuduga, nanti diorg x suke.....haha.....

Interview jpa ni laen sangt dri interview biasiswa MNRB Holding yg aku pegi dulu.....
doakan aku berjaya mndapat tempat dlm PILN ni ek.....amin.....

terima kasih sumer!! bye.....hehe

2 comments:

  1. akhirnye, terupdate jgak blog aku nieh....haha

    ReplyDelete
  2. nih pehal komen sndiri ni?

    ReplyDelete